SEĆANJE NA DAN KADA JE SVE STALO: Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar"
Roditelji ubijene dece, Foto: Kurir

MASOVNO UBISTVO

SEĆANJE NA DAN KADA JE SVE STALO: Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Mediji u regionu i svetu prekidali su programe i izveštavali o ovom događaju

Objavljeno: 07:07h

Na današnji dan pre godinu dana u O. Š. "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji dečak ubio je deset osoba – devetoro dece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, dok je još jedna teško ranjena devojčica kasnije podlegla povredama. Maloletnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji dece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj deci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vest da im je dete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mesto okupljanja gde su građani odavali poštu stradalima, palili sveće, donosili cveće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svetu prekidali su programe i izveštavali o ovom događaju.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gde su takođe izgubljeni mladi životi.

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sećanja na ubijenu decu.

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva O. Š. "Vladislav Ribnikar" objavila je na svom sajtu “In memoriam“ posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbeđenja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspeli da ispunimo dato obećanje...", navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

Povodom godišnjice masovnog ubistva organizovan je program "Buđenje", koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije u znak sećanja na žrtve. U svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja biće organizovana Nedelja sećanja.

Da se ne zaboravi!

Bonus video:

00:46

Ribnikar

(Espreso/RTS/Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.